085 - 303 78 00

Welke maat heb ik?

Hoe bepaal ik mijn maat i.v.m. scheenbeschermers?

De keuze die je maakt voor een bepaalde scheenbeschermer is afhankelijk van de sport die je beoefend en je gevoeligheid voor kneuzingen. Beoefen je een sport waarmee je met name tegen een zak aan trapt of tegen pads of handschoenen, dan is het niet nodig om hele stevige scheenbeschermers aan te schaffen. Een scheenbeschermer van katoen die naar je eigen scheenbeen te vormen is, volstaat hiervoor. Judoka’s en karateka’s gebruiken deze onder hun broek. Tenzij je al snel last hebt van blauwe plekken en kneuzingen op je scheenbenen. Dan kun je ook de voorgevormde skintex scheenbeschermers gebruiken.

Scheenbeschermer | Maat opnemenBen je een kickbokser of MMA vechter en trap je veel (met de grote kans dat je ook een keer op een blok trapt), dan kun je het beste de voorgevormde skintex of leren scheenbeschermers gebruiken. Maar hier zit ook nog verschil in qua hardheid en bescherming. Ben je een beginnent kickbokser of MMA vechter? Of ben je gevorderd maar veranderen je behoeften wat betreft scheenbeschermers? Dan moet je even de volgende punten in acht nemen en voor jezelf een afweging maken:

1. Materiaal
Synthetisch leer of ook wel skintex of PU genoemd volstaat voor een goede scheenbeschermer. Leren scheenbeschermers zijn er ook, maar relatief wat duurder.
Het is voornamelijk het schuimsoort wat gebruikt wordt en de mate waarin de demping werkt.

2. Pasvorm en grootte
Over het algemeen zijn deze skintex scheenbeschermers al voorgevormd. De mate waarin de scheenbeschermer is voorgevormd, is afhankelijk van het merk. Sommige scheenbeschermers zijn daardoor niet zo geschikt voor hele brede scheenbenen. De scheenbeschermer moet wanneer je hem vastmaakt mooi aansluiten op je scheenbeen. Het moet niet zo zijn dat, bij elke trap die je maakt, je scheenbeschermer verschuift en dat jij het weer terug op zijn plaats moet trekken. De grootte van je scheenbeschermer is, behalve voor de hoeveelheid aan bescherming, ook van belang voor de mate van bewegingsvrijheid. De scheenbeschermers moeten iets onder je knieschijf ophouden, zodat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is ook niet fijn als je scheenbeschermers te breed zijn en ook je tenen mogen best onder de bescherming voor het voetgedeelte uitkomen. Je staat namelijk heel veel op de bal van je voet. 

3. Hardheid
Je scheenbeschermers moeten niet de hele impact van je trappen opvangen, zodat je scheenbenen kunnen wennen. Maar ze moeten wel voldoende impact absorberen om blessures te voorkomen. De meeste voorgevormde skintex scheenbeschermers voldoen hier wel aan. Sommige voorgevormde skintex scheenbeschermers hebben echter een harde beschermingslaag. Zij hebben daarbij vaak nog een extra verdikkingsstuk in het midden over de lengte van de scheenbeschermer. Dit soort scheenbeschermers laten bijna geen impact meer door. Het grote probleem hierbij is dat je schenen niet wennen aan de impact van een traptechniek en dat jij niet in de gaten hebt hoe hard je trapt. Houd daarom bij de keuze van je fight gear ook rekening met hoe jouw trainingspartners jouw materialen ervaren tijdens de training.

4. Sluiting
De sluitingen zijn over het algemeen van klittenband (met of zonder ijzeren ring waar je het klittenband doorheen haalt om de scheenbeschermer dicht te doen). Het is van belang dat de klittenband stevig is en goed sluit. Het maakt niet veel uit of de scheenbeschermer twee of drie van deze banden heeft, als je de scheenbeschermer maar strak genoeg dicht kunt doen en dat de banden de beschermer ook tijdens het trappen op zijn plaats houdt. Onder de voet zit ook altijd een (meestal elastieken) band om de beschermer ook bij de voet op de plaats te houden. Hier bij is het fijn als deze band onder de voet redelijk breed is, of dat er aan de achterkant van de hiel nog zo’n band zit.

5. Meten
De ene M is de andere niet. Per scheenbeschermer hebben wij een maten tabel staan. Het aantal centimeters en de corresponderende maat. Meet de lengte tussen de volgende punten.

  1. Net onder de knie
  2. Net boven de enkel

Succes bij het kiezen van je scheenbeschermers. En heb je liever nog wat persoonlijk advies? Stuur ons dan een e-mail, bel gerust of kom naar onze grote showroom en winkel in Groningen. We zijn druk bezig met onderstaande tabel. Hier komt per merk, per model de lengte te staan per maat. Vanwege de diverseiteit aan merken en fabricage zit er onderling veel verschil in lengte. De ene M is dus de andere M niet. Meten is weten, dus pak een meetlint en weet welke maatje het beste kan bestellen. 

Bezoek onze Showroom!

Vechtsportonline.nl
Atoomweg 6-3
9743 AK GRONINGEN
085 - 303 78 00

Openingstijden

Maandag :
13:30 - 18:00u
Dinsdag :
10:00 - 18:00u
Woensdag :
10:00 - 18:00u
Donderdag :
10:00 - 18:00u
Vrijdag :
10:00 - 18:00u
Zaterdag :
10:00 - 17:00u
Zondag :
Gesloten
Schrijf in voor onze nieuwsbrief:

NieuwsbriefOp de hoogte blijven van de scherpste aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.