Het trainen op een bokszak wordt steeds populairder. Daarom krijgen wij steeds vaker de vraag:

''Welke handschoenen kun je het beste gebruiken op een bokszak; speciale zakhandschoenen of 'normale' bokshandschoenen?''

Dat gaan wij je in dit blogbericht uitleggen.

Je ziet steeds meer particulieren die lekker thuis op een bokszak gaan trainen, maar ook veel mensen die via een personal trainer of op de sportschool met een bokszak te maken krijgen.

Meestal kun je in het begin wel een paar zakhandschoenen lenen van je leraar of sportschool, maar dan kom je al snel achter de nadelen van geleende bokszak handschoenen. Veel mensen gaan dan op zoek een paar goede bokszak handschoenen voor eigen gebruik.

Wij van Vechtsportonline.nl zijn van mening, dat wanneer je een beginner bent met het trainen op een bokszak, je het beste met gewone, eenvoudige bokshandschoenen kan gaan trainen.

Waarom? Omdat je als beginner vaak nog geen goede techniek hebt, waardoor de kans groot is dat je de bokszak niet goed raakt (schuin, met je duim etc.). Een reguliere bokshandschoen beschermt mooi de gehele hand en heeft in tegenstelling tot zakhandschoenen vrijwel altijd een vaste duim, om zo blessures te voorkomen.

Voordelen van het trainen met gewone bokshandschoenen op een bokszak voor beginners op een rij:

  • De bokshandschoen beschermt mooi de gehele hand
  • De positie van de duim is duidelijk en is dus blessure preventief
  • De bokshandschoenen hebben vaak een betere polsversteviging
  • Wanneer je techniek nog niet zo goed is, heb je meer bescherming nodig

Gebruik daarbij ook een goede boksbandage of een binnenhandschoen om je polsen goed te beschermen!

Wij adviseren je om bandages tussen de 2 en 3,5 meter lang en niet de langste bandages te kiezen.

Ook wanneer je een groepstraining volgt, waarin het trainen op een bokszak vooral een conditioneel aspect heeft , is het belangrijk om je handen en polsen goed te beschermen. In dit geval raden wij ook zeker aan om voor een gewone bokshandschoen te kiezen! Met name wanneer je vermoeid raakt, gaat je techniek achteruit en is dus een  gewone bokshandschoen aan te raden.

Welke bokshandschoen kies je dan als beginner voor op de bokszak?

Wij adviseren in deze gevallen om een eenvoudige bokshandschoen te kiezen. Dit kan prima een goedkopere PU ( geen leer) bokshandschoen zijn. Kies daarbij een niet te grote maat (oz) zodat je bokshandschoen mooi aansluit om de hand. Meestal bij dames een 8oz of 10oz handschoen en de heren een 12oz of 14oz bokshandschoen.

Dit is ook afhankelijk van de grote van je hand. Lees daarom ook eens ons online advies over het uitkiezen van de juiste maat bokshandschoenen.

Nogmaals, vergeet niet om je polsen goed te beschermen met een boksbandage of binnenhandschoen met pols bandage!

Ben jij een ervaren Bokser of Kickbokser en zoek je een zakhandschoen?

In dit geval kan je wellicht wél beter voor een echte zakhandschoen gaan, aangezien je techniek al goed genoeg is ontwikkeld om veilig met deze te trainen. Vergeet ook niet om een boksbandage of een goede binnenhandschoen met bandage te kiezen.

Voordelen van zakhandschoenen voor ervaren vechters:

  • De zakhandschoen is vaak wat platter qua padding( kussen), waardoor minder druk op de polsen ontstaat.
  • De zakhandschoenen zijn wat kleiner en minder zwaar.
  • Je mooie, dure bokshandschoenen gaan langer mee doordat je ze niet meer op de bokszak gebruikt.
  • Zakhandschoenen gaan vaak wat langer mee op een bokszak.

Zakhandschoenen worden meestal van PU of echt leer gemaakt. De echte leren zakhandschoenen gaan vaak langer mee en krijgen meestal wat meer aandacht aan de kwaliteit van de padding.

Arrow up